Без категорії

Що правильніше: кип’ятити або фільтрувати воду

кипятить или фильтровать воду

Чи безпечно пити воду після кип’ятіння?

Кип’ятіння є найбільш простим способом очистити воду від шкідливих бактерій. Також після нагрівання рідини до 100 градусів Цельсія випаровується частково хлор і зменшуються солі жорсткості.

У побуті кип’ятіння води використовується для:

  • загибелі патогенних мікроорганізмів;
  • зменшення вмісту хлору;
  • пом’якшення рідини в результаті випадання солей жорсткості.

Перелік переваг кип’ятіння води на цьому закінчується. Набагато більше мінусів даного процесу.

Негативні наслідки кип’ятіння води

Після багатьох наукових досліджень було доведено, що кип’ячена вода для пиття небезпечна.

При досягненні температури води 100 градусів хлор взаємодіє з іншими речовинами, в результаті чого утворюються такі токсичні канцерогени, як тригалометани, діоксини та інші, що сприяють виникненню онкології.

Кип’ятіння не позбавляє воду від гербіцидів, нітратів, нафтопродуктів, інших важких металів, бактерії ботулізму і вірус гепатиту А гинуть після кип’ятіння протягом півгодини і більше;

після кип’ятіння надлишок солей жорсткості потрапляє в організм людини, де накопичується, перетворюється в оксалати, урати сприяючи виникненню хвороб суглобів, нирок, серця, кровоносної системи.

При високій температурі з води випаровується кисень, який необхідний людині.

Якщо вода піддалася повторному кип’ятіння в ній збільшується вміст солей, негативно впливають на роботу органів і систем.

Як вживати кип’ячену воду

Ми регулярно вживаємо кип’ячену воду, готуємо гарячі напої, їжу. При цьому, щоб уникнути негативних наслідків такої води на організм людини слід дотримуватися деяких правил.

Кип’ятити воду можна тільки один раз

Потрібно видаляти накип, що з’являється на стінках посуду, не змішувати сиру і кип’ячену воду для подальшої термічної обробки. Багаторазове кип’ятіння води сприяє збільшенню кількості шкідливих речовин.

Під час вагітності фахівці рекомендують очищати воду із застосуванням спеціальних фільтрів.

Переваги та недоліки кип’ятіння

Переваги:

  • дешевизна
  • необхідні виключно підручні засоби
  • простота виконання.

Недоліки:

  • енерговитратність
  • не можна видалити більшість шкідливих речовин.

Підведення підсумків: кип’ятіння води можна застосовувати для приготування гарячого напою, наприклад кави або чаю, як очищення рідини даний метод є малоефективним. Для пиття краще використовувати воду очищену із застосуванням спеціального фільтра, який рятує від шкідливих речовин і домішок.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *